Namaak verkopen kan toch ook?

Mijn vraag: “Hey, ik zie dat je neppe Nike’s verkoopt. Nu vroeg ik mij af, levert dat eigenlijk geld op? En voor hoeveel koop je ze dan in?

De verkoper op Marktplaats “Ja, ik koop ze vaak voor €15,- in en dan verkoop ik ze voor €40 euro. Er zijn veel mensen die het kopen”

Laten we dus eerlijk zijn moeten we de desbetreffende verkoper geloven dan levert het flink wat geld op. Maar nu is het de vraag ”is dat het risico wel waard?” en daarbij waarom zou je mensen oplichten met rotzooi? Het lijkt mij geen zuivere business. In dit artikel ga ik eerlijk kijken naar de voor- en nadelen van het verkopen van namaakkleding.

Waarom namaak verkopen?
– Het levert (blijkbaar) goed geld op.
– Het is een makkelijke business. Je koopt snel wat namaakkleding in en verkoopt ze snel.

Waarom geen namaak verkopen?
Het verkopen van namaak is niet alleen illegaal het wordt ook nog eens bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar. Ook kunnen bedrijven een claim leggen op alle spullen die je hebt verkocht. En ja, dat kunnen ze bewijzen want Marktplaats bewaard alles. Zelfs als jij het verwijderd. Wat betekent dat dan voor jouw? Stel je hebt binnen 1 maand tijd wel 30 paar Nike’s verkocht voor 40 euro per paar. Hiermee heb je snel geld verdiend en kun je mooi 750 euro in je zak steken! Maar nu komt het probleem, het automatisch zoek software van Nike heeft jouw Marktplaats profiel gevonden. Nike neemt vervolgens contact op met Marktplaats en Marktplaats aarzeld geen moment en geeft al jouw gegevens, verkopen en berichtenwisselingen en IP-address door. Natuurlijk doen zij dat, jij overtreed immers de wet.

Nike heeft nu geconstateerd dat jij 30 paar schoenen hebt verkocht die origineel €130,- per paar kosten. Nike heeft dus een omzet verlies van €3.900,- en wie gaat dat betalen? Juist, dat ga jij betalen en de volgende dag krijg je een brief op de deurmat van een van de advocaten van Nike die vervolgens 3.900 euro eisen. Wil je dit aanvechten? Dan moet je wel heel veel winst hebben gemaakt om een rechtszaak te betalen en dan alsnog zul je de rechtszaak verliezen of een schikking moeten maken. Je 750 euro winst wordt vervolgens een verlies van 3.150 euro en dan heb je nog geluk! Want in de gevangenis zitten voor 4 jaar is toch wat zwaarder.

marocgirl18 op http://forums.marokko.nl plaatst een bericht met:

Ik heb een boete gekregen omdat ik zogenaamd ilegale namaak schoenen verkoop……….. ik snap het effe niet wat wij verkeerd hebben gedaan ik heb dus een brief gekregen van een ene advocaat dat de client nike nationali een schade vergoeding vraagt van 1750 euro binnen 5 dagen en alle schoenen die we op voorraad hebben terug sturen naar nike fabriek en anders word het politie werk en justitie werkd dan kan de boete tot 75000 euro lopen tot 4 jaar cel

Mocht het risico je niet weerhouden namaak te verkopen? Bedenk het volgende.
Namaakproducten worden gemaakt door criminele organisaties. De mensen die de schoenen maken werken vaak lange dagen en krijgen bijna niets betaald. En daarnaast voornamelijk het kinderarbeid:

Een stuk van www.scholieren.com/werkstuk/17017 :
*Kinderarbeid is slecht voor de gezondheid. Kinderen moeten meestal de hele dag hetzelfde zware werk doen. Vaak ook nog in donkere benauwde ruimtes. Omdat ze de altijd dezelfde werkzaamheden moeten doen, van zonsopgang tot zonsondergang, kan dat ervoor zorgen dat bijvoorbeeld hun botten scheef groeien. Het is ook ongezond om de hele dag te zitten weven of voetballen te lijmen. Door de lijmlucht kunnen kinderen ziek worden.

*Kinderen die de hele dag moeten werken, krijgen geen onderwijs. Hierdoor hebben ze ook geen toekomst. Ze moeten ook als ze ouder zijn, steeds simpel werk blijven doen. Als ze later kinderen krijgen, moeten deze kinderen ook weer gaan werken. De ouders verdienen te weinig om de kinderen naar een school te sturen.

*Kinderen die werken worden vaak mishandeld. Als ze bijvoorbeeld te laat zijn, klagen of niet hard genoeg werken, worden ze geslagen. Kinderarbeid is vaak ook gevaarlijk, waardoor er gemakkelijk ongelukken met bijvoorbeeld machines gebeuren. De fabrikanten hebben daar geen last van: kinderen genoeg.

Mocht ook dit geen reden zijn om je te weerhouden? Bedenk dan het volgende.
Veel mensen denken niet aan de achterliggende organisatie die namaakkleding produceert. Wanneer je namaakschoenen koopt geef je geld aan organisaties die handelen in drugs, wapens, terroristische organisaties en dus ben je indirect medeverantwoordelijk voor tienduizenden mensen die per jaar sterven door georganiseerde misdaad, wapens, drugs en terroristische aanslagen.

Zo zegt stopnamaak.nu het volgende op facebook
Het is enorm ‘dubbel’ om te zien dat mensen die reageren op foto’s waarin namaakartikelen worden aangeboden, hun profielfoto hebben voorzien van een ‘Facebook-filter’ of zelfs hebben gewijzigd in een betraand oog in de kleuren van de Franse vlag, nu aanslagplegers voor dood en verderf hebben gezorgd in Parijs, afgelopen vrijdag.
Het is mooi dat mensen hun medeleven tonen, natuurlijk. Het is goed om te zien dat veel mensen deze terroristische daad afkeuren en verafschuwen.
Tegelijkertijd is het jammer dat (onder meer) deze mensen, maar (juist) ook de VERKOPERS van namaak, zich niet realiseren dat de handel in namaak een belangrijke bron is bij de financiering van terrorisme. In de LA Times stond in Januari al een artikel over een van de broers die de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo pleegde. Hij verdiende zijn geld aanvankelijk met de verkoop van namaakkleding en -schoenen. Geld dat vermoedelijk uiteindelijk is aangewend voor de aanschaf van wapens, of voor de financiering van een jihadistentraining.

Reden genoeg om de handel in namaak niet af te doen als ‘onschuldig’ Deze illegale handel is ‘serious business’ voor de grotere handelaren. En dat is maar één negatief aspect.

Is het financiële voordeel van het kopen van een nep Michael Kors tas nu écht zó belangrijk…?

http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-france-intelligence-lapses-20150117-story.html#page=1

 

De conclusie?
Wat mij betreft is de conclusie vrij duidelijk. De euro’s die je verdiend wegen niet op tegen de schade dat het aanbrengt in de wereld. Dat vind ik erger, maar ook kan ik begrip tonen voor mensen die financieel moeilijk zitten waardoor de schade wat minder meeweegt in hun beslissing. Tegen hun wil ik zeggen; wanneer je wordt gepakt zul je nooit meer uit de financiele problemen komen want ze trekken je volledig leeg. Dan hebben we nog niet eens gesproken over andere financiele consequenties die ze zullen gebruiken in een rechtszaak, zoals het schaden van het merknaam en dat is misschien nog wel duurder…. Tienduizenden euro’s duurder.

En tenslotte de laatste vraag beantwoorden:
Maar als ik meld dat het neppe schoenen zijn, mag het dan wel?

Je bent dan tenminste eerlijk tegenover je klant en je licht ze in iedergeval niet op! Helaas geef je dan ook gelijk toe dat je de wet overtreed en dan pakken ze je nog sneller en harder.

Ondergoedmerk Björn Borg won vorig jaar een zaak tegen een handelaar die nepwaar op Marktplaats en vrijmarkten aanbood. De man kreeg een boete van 170.000 euro.

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Namaak verkopen kan toch ook?

  1. […] Waarom is het verkopen van schoenen zo winstgevend? Iedereen heeft schoenen nodig om op te lopen maar niet iedereen kan goede schoenen nieuw kopen. En misschien wilt iemand nu net die éne Nike schoen die €145,- kost, dat kunnen en gaan ze nooit betalen. Veel mensen besluiten daarom namaak te kopen maar achteraf komen ze er altijd achter, goedkoop is duurkoop en zeker als het gaat om namaak kleding. Nog niet te benoemen waarom je geen namaak moet kopen. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s