Review: Verkopen via Facebook

De tweede grootste plek waar ik mijn schoenen verkoop is op Facebook, daarom ga ik in deze review praten over verkopen met Facebook, wat zijn nu de voor- en nadelen van Facebook verkoop groepen? Waarmee krijg je te maken en wat moet je vermijden? En tot slot, is het een belangrijke speler aan het worden?

Gebruiksvriendelijkheid
Producten toevoegen bij een Facebook gaat vrij gemakkelijk, je plaatst een titel een bedrag en je foto’s. Vervolgens schrijf je een verhaal en je plaatst het bericht.

Mensen van je eigen regio.
Tegenwoordig blijf ikzelf niet thuis wanneer ik minder dan €30,- winst maak op 1 product. Ik vind het dan absoluut niet interessant om mijn tijd te verdoen in persoon tot persoon onderhandelingen en mensen die komen passen en vervolgens afhaken of proberen te onderhandelen op al online afgesproken prijzen. Ondanks dat zijn groepen waar verkoop plaats vind van je eigen dorp/stad/provincie toch zeer handig voor duurdere producten. Men komt langs, bekijkt het product en betaald je het geld wanneer ze tevreden zijn. Dit is een van de grootste manieren om vertrouwen te winnen. Je laat men immers in je huis en je ontmoet ze dus oplichten zal minder snel gebeuren.

Grote groepen
Er zijn zeer grote groepen te vinden op Facebook, sommige met zelfs 21.000 gebruikers of meer. Allemaal met dezelfde interesse, schoenen verkopen of kopen. Hierdoor heb je een direct bereik en kun je vrij snel communiceren met grote groepen mensen.

Wachttijd
In sommige groepen moet je wachten tot het bericht wordt goedgekeurd door een beheerder. Dat heeft meer voordelen voor jouw als verkoper dan nadelen, denk hierbij aan onnodige spam berichten die niet jouw advertentie naar beneden halen. Of onzinnige berichten die niet over verkoop gaan of enige nut hebben tot jouw doel. Het grootste nadeel is, je moet vaak een behoorlijke tijd wachten totdat het bericht geplaatst wordt. In sommige gevallen heb je het product dan al lang verkocht op een andere website en het werk is dan voor niets geweest.

Veel groepen, veel verschillende regels.
De verschillende regels is iets wat gruwelijk irritant en tijd berovend kan zijn voor jouw als verkoper. Je moet de tijd nemen om alle groepen goed te leren kennen, zo vind de een dat je een bepaalde ‘tag’ moet gebruiken die jij misschien helemaal niet wilt gebruiken. Denk hierbij aan “Verkoopprijs verplicht” terwijl je mensen wilt laten bieden. Of groepen waar je verplicht je verzendkosten in de prijs moet rekenen, terwijl wij de verzendkosten later aangeven vanwege het psychologische effect in verkoop.

Kinderachtige beheerders
Toch moet ik het helaas melden, maar het gebeurt mij met enig regelmaat dat er een beheerder in een groep zit die graag andere mensen verteld wat ze moeten doen. Deze beheerder verbannen je dan zonder enige reden, ze zijn irritant en zitten vaak alleen maar in de weg bij je verkoop. En dus het kopje:

Mensen die je bannen
Regelmatig kom ik in groepen waar ik mijn schoenen wil verkopen, ik hou mij dan volledig aan de gestelde regels. Maar op een of andere manier vinden sommige beheerders het nodig om je alsnog te verbannen. De reden blijft vaak onbekend en wanneer je verhaal haalt wordt je genegeerd. Wat ik kan bedenken is dat men het apart vind dat een man ook vrouwenschoenen verkoopt. Die vooroordeel heb ik vaker problemen meegehad op Facebook wat een kwestie is van negeren en doorgaan.

Je eigen groep starten
Het is ook mogelijk om je eigen verkoopgroep te starten, dit heeft het meeste voordeel. Denk hierbij aan berichten die concurreren met jouw verkoop, je kunt ze iets langer laten wachten met goedkeuren dan de rest. Daarnaast word je nooit verbannen en maak je de regels precies naar jou voordeel. Dat klinkt misschien oneerlijk en deels is het ook niet heel eerlijk. Maar het is tenslotte jouw groep en men gaat daarmee akkoord. Het nadeel is alleen, er zijn zoveel grote groepen dat het heel moeilijk is om te gaan concurreren. Ik heb het geprobeert en ben niet verder gekomen dan 100 gebruikers, waarna de groep stil viel.

Word beheerder van een groep
Dit is een tactiek dat ik het meeste gebruik, vaak geef ik aan dat ik ‘toch elke dag op Facebook verkoop” en dus graag help met de groep te onderhouden. Beheerder willen je dan soms wel mede-beheerder maken. Daardoor word je nooit verbannen en kun je iets meer op de regels in spelen voor je eigen verdiensten. Je moet natuurlijk wel actief zijn als beheerder en daadwerkelijk veel tijd erin steken. Maar naar mijn mening is dat het wel waard. En misschien kun je het ooit wel gebruiken om iets anders van je te promoten, gratis, bij honderden tot duizenden geinteresseerde kopers.

Conclusie?
Ja, ook Facebook heeft zo zijn voor- en nadelen dat zal ik echt niet ontkennen. Maar de voordelen zijn zoveel male groter dan de nadelen. En het bereik is zoveel male groter dan waar dan ook. Dus waarom zou je het niet gewoon doen?

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s