Tweedehandse kledinghandel en belastingaangiften, hoe werkt het?

Het grootste probleem voor mij was uitzoeken hoe de belastingaangiftes over tweedehandse kledinghandel precies werkt. De website van de belastingdienst vind ik altijd erg ingewikkeld en onduidelijk. Daarom heb ik besloten om mijn kennis hierover te delen. Waar betaal je nu eigenlijk belasting over? Is het de omzet of is het de marge? Want laten we eerlijk zijn, belasting betalen over een omzet van €10.000 heeft een hoger prijskaartje dan over een marge (winst) van €10.000. Daarnaast zijn wij allemaal bang dat de belasting héél veel geld opeist, maar is dit wel het geval?

De margeregeling van de belastingdienst:
Goed nieuws voor ons als handelaren! Wij betalen namelijk belasting over de marge en niet over de totale omzet. De reden hiervoor is vrij logisch er is immers al belasting betaald over de goederen bij aankoop in een winkel. Daarnaast wilt de belastingdienst tweedehandse goederenverkoop aanmoedigen het is namelijk goed voor het milieu. Door deze regeling kunnen wij nooit verlies draaien bij het verkopen van een product. Het is wel erg raadzaam om altijd het bedrag apart te houden en niet opnieuw te investeren.

Verplichtingen bij de margeregeling:
Er gelden wel een aantal verplichtingen bij de margeregeling al zijn deze niet van toepassing wanneer je alleen maar in goederen handelt waarover je 21% belasting moet betalen. Stel je verkoopt naast tweedehandse kleding ook boeken dan moet je beidde apart bijhouden dit is vanwege de verschillende belastingen die je betaald. Bij boeken betaal je bijvoorbeeld 6% belasting en bij kleding 21%

Administratieverplichting bij handel in margegoederen.
Omdat wij handelen in margegoederen moeten wij een andere administratie bijhouden. Zo moet het duidelijk zichtbaar zijn wat de in- en verkoopprijs en de winstmarge is. Je kunt dit doen per product en op het laatst de totale uitkomst zelf kies ik voor die mogelijkheid.

Verkoop je goederen aan een bedrijf? vermeld geen btw op het factuur!
Omdat wij in margegoederen handelen mogen wij geen btw vermelden op een factuur. Dit om te voorkomen dat een bedrijf na aankopen de btw probeert terug te vragen. Wij hebben immers geen btw betaald over de inkoop van tweedehandse kleding.

Moeten wij onze klanten een factuur sturen?
Nee, wij verkopen onze producten aan andere particulieren. Deze doen geen aangiftes over hun aankopen en wij zijn niet verplicht om een factuur mee te sturen. Je mag er altijd voor kiezen om dit wel te doen.

Wij moeten gebruik maken van de globalisatiemethode
Globalisatiemethode houdt in dat je alle producten van dezelfde btw groep bij elkaar berekend en dit opgeeft als inkomstenbelasting.

Handige berekening
Wanneer je wilt berekenen hoeveel belasting je betaald per marge, kun je dit doen door het bedrag maal 21 te doen en vervolgens delen door 121. Je betaald dus per €10,- winst €1.73 euro belasting dat valt dus reuze mee.

Hoeveel mag ik bijverdienen?
Naast een baan mag je ongeveer maximaal 10.000 euro bijverdienen zonder daarover gigantische belastingen te betalen of loonheffingskorting kwijt te raken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s