Per ongeluk namaak gekocht wat nu?

Het is erg vervelend wanneer je een product inkoopt en het namaak blijkt te zijn. Wat je dan vooral niet moet doen is de andere kant op kijken en het product alsnog verkopen. Zeker wanneer je een grotere handelaar bent, men gaat niet geloven dat jij dan na al die tijd nog steeds niet het verschil kunt zien. Daarnaast zadel je een ander op met hetzelfde gevoel.  Dus wat moet je nu wel doen?

 1. Neem contact op met de verkoper
  Het kan voorkomen dat iemand zich er niet van bewust is namaak te hebben verkocht. Het zou erg vervelend zijn wanneer een onwetende persoon opgezadelt wordt met juridische procedures. Spreek de verkoper hierop aan en geef aan dat je het geld terug wilt, inclusief natuurlijk de verzendkosten. De verkoper is verantwoordelijk voor het verkopen van namaak producten, zelfs als ze dit niet wisten.
 2. De verkoper wilt mijn geld niet terug geven, wat nu?
  Dat is natuurlijk erg vervelend en je bloed zal al een beetje aan het koken zijn. Toch is het verstandig om de persoon de voordeel van de twijfel te geven. Ook hij/zij kan moeite hebben je te geloven, misschien probeer jij hun wel op te lichten? Wat je kunt doen is de persoon wijzen op de blogpost “Maar ik kan toch ook namaak verkopen?” en eventueel vertellen dat namaak verkopen illegaal is.  Maar blijf altijd formeel en professioneel.
 3. Dat heb ik allemaal gedaan en de verkoper buigt niet.
  Nu wordt het een zaak van stappen ondernemen, het is erg vervelend dat de verkoper je misschien niet vertrouwt maar jij hebt er alles aan gedaan om op een correcte manier het probleem op te lossen. Het is nu de verkoper die kiest voor de stappen die jij moet ondernemen. Je bent nu tenslotte opgelicht. Allereerst bewaar de schoenen goed, gooi ze nie weg, dit is uiteindelijk bewijsmateriaal. Neem contact op met stopnamaak.nu en geef ze zoveel mogelijk informatie. Dit kun je overigens anoniem doen, geef de naam/bankgegevens en het profiel van het platform waar je het hebt gekocht. Leg uit waarom jij denkt dat het namaak betreft en onderbouw dit goed. Hoe meer informatie jij geeft hoe meer zij kunnen doen.
 4. Moet ik contact opnemen met de politie?
  Jazeker, je bent tenslotte opgelicht en hebt er alles aan gedaan om het probleem op te lossen. Daarnaast begaat de verkoper een misdrijf. Ook bij de politie moet je goede argumenten hebben waarom je denkt dat het namaak is. Het is namelijk niet standaard dat hier aangifte voor wordt gedaan en de politie zal ook niet altijd weten of je gelijk hebt of niet.
 5. Neem contact op met het bedrijf achter het merk
  Hoogstwaarschijnlijk zal stopnamaak.nu ook contact opnemen met de leverancier. Maar dat betekent niet dat jijzelf dat niet hoeft te doen. De leverancier zal vragen of je het product retour kunt sturen voor bewijsmateriaal. Dan moet je de beslissing maken of je het bij de politie achterlaat of dat je het naar de leverancier stuurt. Ikzelf zou voor de leverancier kiezen, simpelweg omdat de politie vaak minder kan doen en een leverancier een gehele afdeling heeft die zich specialiseert in dit soort zaken.

 

Extra tips:

 • Voordat je de schoenen wegdoet, zie het als een mogelijkheid om te leren van de schoenen. Bestudeer de schoenen zo goed mogelijk en schrijf alles op wat volgens jou niet klopt. Maak ook foto’s en bewaar de foto’s van internet waar je ze hebt gekocht, je kunt heel veel leren en het in bezit hebben van de schoenen zelf is niet illegaal. Alleen het kopen en verkopen, maar jij wist niet dat ze nep waren dus zullen ze er niet een groot probleem van maken.
 • Voordat je een aankoop doet, vraag de verkoper of de schoenen authentiek zijn. Wanneer de verkoper beweert dat ze geen namaak zijn, heb je meer kans om je geld terug te krijgen. Zij hebben tenslotte toegegeven dat ze je hebben opgelicht. Ook al weten ze het niet zeker, dan is dat wat ze moeten zeggen. Eigenlijk zorgt deze stap er al vaak voor dat je geen miskoop maakt. Tot nu toe heeft pas één persoon gelogen, dat heeft hem genoeg gekost, hij was namelijk onwetend over het feit dat ik zo mijn connecties heb.

 

Het gaat er dus niet om dat je mensen pakt op het verkopen van namaak. Je hoeft de detective niet uit te hangen. Laat dat over aan de professionals, mits je zeker van je zaak bent en dezelfde haat hebt als ik naar oplichters en namaak verkopers. Dan leef je gerust uit, maar weet waar je aan begint. Want namaak verkopers zijn vaak criminelen, dus wil je het risico niet lopen? Laat het dan gewoon voorbij gaan en neem je verlies voor lief.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s