Omgaan met gevoel bij handelen

De blog gaat voornamelijk over het in- en verkopen van schoenen, over namaak goederen en reviews. Hoewel er nog genoeg nieuwe onderwerpen in de maak zijn is er een die ik niet moet vergeten. “Omgaan met gevoel bij handelen” of misschien beter gezegd, ongemotiveerd raken door omstandigheden zoals bijvoorbeeld slechte cijfers. Dat komt voor in elk bedrijf maar niet iedereen praat daar open over. In deze post wil ik aandacht gaan besteden aan gevoel.

Veel tijd en moeite maar geen verkopen
Het overkomt iedere handelaar wel, na weken of zelfs maanden goede cijfers plotseling een onverwachte daal. Zo’n daal kan erg demotiverend zijn, zelf omschrijf ik het altijd al het gevoel van falen. Je hebt een doel en door omstandigheden is het haast onmogelijk om een doel te halen. Deze week is dat bijvoorbeeld het geval, juist omdat ik moet leren voor examens en veel werk thuis nog moet afmaken is de tijd voor in- en verkopen drastisch verminderd. In heel de week heb ik dan ook pas 2,95 winst gemaakt en heb ik geen nieuwe investeringen kunnen plaatsen.
Het beste wat je kunt doen is de periode even rustig afwachten, tijd gaan forceren voor verkoop terwijl je andere prioriteiten hebt is nooit goed. Het werk stapelt alleen maar op en daardoor ben je een stuk minder productief in de komende periodes.

Geen zin hebben in fotograferen van producten.
Het overkomt mij met enige regelmaat dat ik geen zin heb in het maken van foto’s. Vaak is de reden dan dat ik dusdanig veel inkopen heb gedaan dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Gelukkig is geen zin hebben voor mij nooit een reden om het niet te doen, maar wel een reden om het anders te doen. Wat je kunt doen is een doel stellen van hoeveel producten je foto’s wilt hebben en vervolgens categoriseren van belangrijk tot minder belangrijk. Zet de belangrijkste producten online en wanneer je tijd hebt maak je foto’s van minder interessante producten.

Teveel voorraad te weinig ruimte.
Nog iets waar ik een grote hekel aan heb. Zoveel producten hebben dat je niets nieuws meer kunt bijkopen of veel producten hebben die je eerst moet verkopen. Vaak is het geval dat je blijft zitten met de moeilijk verkoopbare producten. Het is wel de kracht juist om moeilijk verkoopbare producten ook te verkopen en deze niet te verwaarlozen. Elk verkocht product is winst en elk winst dat je laat liggen is verlies. Dit zijn vaak periodes waar je je even doorheen moet zetten, soms kan het zelfs een motivatie zijn om extra hard te werken voor de verkopen.

Mensen die bieden en niet meer reageren.
Soms lijkt het alsof kopers de normale sociale omgangsvormen vergeten. Met enige regelmaat plaatst iemand een bod en reageert niet meer op mijn antwoord op het bod en zelfs wanneer ik meteen reageer word ik alsnog genegeerd. Het belangrijkste is om te weten dat het vaak niet aan jouw ligt maar juist aan de personen die bieden. Zij struinen de tweedehandse websites af en bieden op heel veel producten tegelijk, misschien zijn ze uit op koopjes? Of willen ze gewoon graag kijken hoe snel je reageert. De reden zal ik nooit begrijpen, maar laat je er niet door blindstaren en ga door met de verkoop. Mijn regel is dat als iemand niet reageert binnen één dag, dan accepteer ik een ander bod of verwijder ik het bod, maar ligt puur aan de hoogte van het bod.

Er zijn vast en zeker veel meer gevoelskwesties bij het handelen in producten maar daar ga ik misschien een andere keer over verder. Voor nu, begrijp dat je niet de enige bent en dat je zo positief mogelijk met alles moet omgaan, zonder die positiviteit overleef je het niet in de tweedehandse handel.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s