Nike Classic BW: Hoe herken ik namaak?

Dit artikel stond al een tijd op mijn want-to-write lijst, het was geen hoge prioriteit maar dit veranderde wanneer ik twee vragen kreeg over het verifiëren van Nike Classic BW schoenen.

Hallo 1 jaar geleden heb ik tweedehands Nike air classic gekocht van een uit Eindhoven hoe weet ik of die original of nep is.

Dat zijn vragen waar ik gek op ben, zeker omdat ik dan weet wat mijn lezers eigenlijk willen weten. Hoewel deze persoon geen handelaar is wil ik hem toch graag helpen.

Kwaliteit van namaak Nike Air Max classic BW

Het kan erg moeilijk zijn om de kwaliteitsverschil te zien of te voelen wanneer je geen expert bent in het identificeren van namaakspullen. De namaakindustrie leert net als wij van fouten en hoe langer een product wordt nagemaakt des te beter het wordt. Het zal natuurlijk nooit dezelfde kwaliteit krijgen als het origineel.

De schoen voelt veel lichter dan het origineel.
De reden hiervoor is dat namaakproductie vaak gebruik maakt van minder kwalitatieve materialen. De zool is bijvoorbeeld niet van rubber maar van plastic of slechte kwaliteit rubber.
Als expert zul je daarom de schoen kunnen vastpakken en weet je meteen of ze echt of nep zijn, naast natuurlijk dat experts het vaak meteen zien.

Je kunt de zool eruit halen

Bij originele Nike Classic BW kun je de binnenzool altijd uit de schoen halen. Dit wordt gedaan zodat mensen de schoenen kunnen dragen met steunzolen en zodat mensen de zolen kunnen vervangen. Daarnaast loopt het fijner omdat de zool dan iets zachter aanvoelt tijdens het lopen.Bij namaak zit de zool er vaak in vast, de reden hiervoor is omdat wanneer je de zool eruit haalt je de naden kunt zien. Zijn het namaak? Zie je vaak dat het allemaal gelijmd is of slechte genaaid.

Het Nike teken op de schoen (De Swoosch)

Dit is een belangrijk punt waaraan je kan zien of ze nep of echt zijn. Door de goedkope snelle productie komt het vaak voor dat ze minder opletten waar het Nike teken geplaatst wordt, waar Nike zorgt dat ze precies goed zitten doen zij dat niet. Het teken wordt vaak te ver naar voren gezet, is te groot of te klein. Ooit heb ik een namaakschoen ontvangen waar het teken bijna op de zool zat!

Daarnaast is de kwaliteit ook erg slecht, meestal wordt het gemaakt van zeer slechte kwaliteit plastic en glimt het teken teveel.

Wat leer moet zijn is overduidelijk geen leer.

De grootste kostenpost is uiteraard het leer van de schoen en hierop bezuinigen ze dan zoveel mogelijk. Naast dat je het kunt voelen kun je ook zien dat het zacht plastic is. Het materiaal veert veel minder mee. Duw je het in dan zie je al snel dat het blijft staan of een tijdje duurt voordat het terug komt te staan in de vorm dat het moet zijn.

Daarnaast kun je het ook horen. Je kunt dit testen door met je nagel op het ‘plastic’ te tikken. Hoor je een dof geluid dan is het vaak leer. Hoor je een scherper geluid dan is het plastic.

De namaakschoenen glimmen veel meer door het plastic.

Achter bij de schoen moet een indruk patroon zitten.

Nike Classic BW namaak voorbeeld.png
Zoals je ziet op de foto is het bij de achterkant van de schoen ingedrukt. Wanneer wij kijken bij de namaak is dit vaak niet het geval

(Helaas heb ik geen betere foto van de neppe classics. Ik heb ze namelijk retour gestuurd naar de verkoper, dus de foto komt uit een YouTube filmpje van mij

Fake Nike Classic BW achterkant

Zoals je ziet op de foto is het glad en niet ingedrukt (Dit is goed te zien door de reflectie op de foto) het betekent overigens niet dat als het wel ingedrukt is, ze de Nike Classic per definitie authentiek is.

Wanneer er China op het label staat, is het namaak!

Wanneer ik mensen vroeg waaraan ze konden zien of de schoenen namaak waren of niet, kreeg ik als antwoord “Als er China op het tabel staat, is het namaak!” dat is eigenlijk grote onzin. Ook Classics kunnen geproduceerd worden in China door opdracht van Nike!

Wanneer er op het label staat “Made in Indonesia” dan zijn ze namaak.

In de Nike Classic BW community wordt dit erg vaak beweerd. Het is een van mijn grootste frustratie omtrent het verifiëren van de schoenen. Het is namelijk heel erg grote onzin!
Nike Air Max wordt ook geproduceerd in Indonesië voor Nike.

Er staat geen Nike teken in het label.

Tegenwoordig hebben de nieuwe Classics een Nike teken in het label, de vroegere edities hebben dit niet. Het betekent dus niet dat als er geen Nike teken staat dat de schoenen replica zijn. Daarnaast is het voor namaakproductie erg makkelijk om er wel een teken in te zetten. Dit betekent dus niet veel.

De naden zijn slechter gemaakt.

Omdat namaakproductie zo goedkoop mogelijk moet blijven maakt het voor hen niet uit hoe goed de schoenen in elkaar gezet zijn. Waar Nike retour en klachten ontvangt bij schoenen die na drie maanden stuk gaan is dit bij namaak niet het geval, sterker nog waar Nike klanten zou verliezen heeft de namaakindustrie juist meer kans dat mensen opnieuw kopen.

Het Nike teken op de binnenzool

Je ziet bij nieuwe schoenen altijd een Nike teken of een andere opdruk op bovenkant van de binnenzool. Wanneer je de schoenen nieuw koopt en dit teken is er niet? Dan zijn ze overduidelijk niet origineel. Maar koop je ze tweedehands? Dan kan het teken er gewoon afgedragen zijn. Hier zijn een aantal voorbeelden.

Nike Air Max Classic BW persian (2016)

Nike Classic BW persian binnenkant

Nike Air Max Stash limited edition (2003)
Nike Classic BW Stash 2003 binnenkant

Nike Air Max (2013)
Nike Classic BW teken binnenkant zool

Er zullen vast en zeker nog meer voorbeelden te vinden zijn op het internet van andere soorten, zelf weet ik niet hoeveel verschillende drukken er zijn.

Kleurcode van Nike Classic bw.

Ook de kleurencode van de Nike’s is belangrijk in het controleren voor echtheid.

Kleurencode Nike Classic BW

Wanneer je de kleurcode, in dit geval 819522-051 intypt op google kom je websites tegen waar de Nikes worden verkocht of waar de nieuwe releases opstaan. Met deze informatie kun je weten of de schoenen authentiek zijn. Let wel op, namaak kan ook de juiste kleurcode hebben. Het is tenslotte niet erg moeilijk om dit na te maken.

Hopelijk geeft dit wat informatie over hoe je kunt zien of Nike Classic BW namaak schoenen zijn of niet. Er zijn veel meer mogelijkheden waarvan ik zelf nog geen verstand heb, deze zal ik dan ook meteen delen zodra ik er achter kom!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s