Tweedehands verkoop – Tijd Management

Misschien heb jij net zo’n druk schema dat als ik heb, je zult dan waarschijnlijk al snel afhaken van het idee veel tijd te willen steken in een extra zakcentje! Maar wanneer je de kracht ontdekt van getrainde discipline en tijd management zul je ontdekken dat het absoluut mogelijk is! Dit geldt uiteraard niet alleen voor het verkoop van tweedehandse spullen maar ook bij het opstarten van een bedrijf. Net als ik kun jij dus gewoon 32 uur werken, 8 uur school hebben, een vriendin hebben, leuke dingen doen met vrienden. Maar wij moeten wel eerlijk blijven kijken. Daarom zul je ook lezen dat het niet altijd even fijn is om een drukschema te hebben.

Zorg er eerst voor dat je je prioriteiten duidelijk hebt.

Een belangrijke stap van ‘Time management’ is het kunnen beoordelen wat de hoogste prioriteit heeft. Bij mij is het werk en school, hier ligt mijn toekomst en mijn grootste inkomen. Misschien wordt uiteindelijk mijn schoenenhandel veel winstgevender maar tegen die tijd het werk dus. Dat betekent al dat ik vol zit van maandag tot en met vrijdag  17.00.

Handig manier om te denken “Moet ik dit nu doen?”

Een time-management cursus heeft een handig tooltje waar je aan kunt zien hoe belangrijk iets is. Je stelt de vragen per onderwerp aan jezelf en bekijkt het antwoord. Natuurlijk moet je wel leren werken met dit systeem en dat kost even wat training en tijd maar het zal je  veel opleveren.

“Moet ik dit nu doen?”
Moet ik dit nu doen?
“Moet ik dit nu doen?”
“Moet ik 
dit nu doen?”
“Moet ik dit nú 
doen?”

Zoals je ziet moet je je eerst afvragen of je taak belangrijk genoeg is om te doen. Bijvoorbeeld moet je een beschrijving van je product te maken? Ja, dat moet voor betere verkoop. Dan vraag je jezelf af, moet ik de beschrijving maken? Of kan iemand anders dat doen voor mij? En vervolgens vraag je je af of je het Nu moet doen. Vaak laat ik het “Dit”-gedeelte weg omdat ik dat al beantwoord bij de eerste interpretatie van de vraag. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval.

Nu zijn wij er dus achter gekomen dat het zeker moet gebeuren. Maar als wij andere mensen daarvoor hebben is dit iets dat wij beter kunnen doorschuiven zodat wij ons kunnen focussen op inkoop/verkoop en klantenservice. Dan willen wij het product zo snel mogelijk online hebben, dus moeten wij of iemand anders de beschrijving om dit moment maken.  De prioriteit leggen wij dus hoog, het kan ook zijn dat je dusdanig veel producten hebt dat je erachter komt dat het helemaal niet persé nu moet gebeuren. Maar dat het veel belangrijker is dat je je nu bezig houdt met bijvoorbeeld inkoop of klantenservice.

Een ander goed voorbeeld is kijken naar het beantwoorden van e-mails van klanten. Hoe belangrijk is het om e-mails meteen te beantwoorden? Sommige vinden dat het erg belangrijk is om de verkoop te versnellen. Ikzelf ben van mening dat het niet persé per direct moet gebeuren! Bedenk je maar eens als je 20 e-mails per dag krijgt verspreid over de dag heen. Hoe vaak moet je dan wel niet je e-mail controleren en hoe vaak ben je dan wel niet afgeleid van wat je werkelijk moet doen?

Wat belemmert je soms?

Iedereen heeft last van belemmert worden van je dagelijkse taken als handelaar. Misschien ben je snel afgeleid door andere aandacht trekkende factoren op de computer? Misschien heb je geen zin in het maken van foto’s van al de schoenen? Zoek daarom goed uit wat je belemmert en zorg ervoor dat je het goed plant en uiteindelijk ook daadwerkelijk uitvoert volgens de planning

 Welke energiebronnen zijn en hoe gebruik je deze?

Dan is het belangrijk om te kijken wat jouw die energie boost geeft om telkens door te gaan. Bij mij is het de mogelijkheid om andere mensen te helpen vanwege mijn financiele zelfstandigheid, mededoor het verkopen van schoenen. Wanneer mijn energie opraakt zorg ik er dus altijd voor dat ik iemand anders ga helpen, dit geeft mij weer energie (of motivatie) om door te gaan en zelfs wanneer het flink tegenzit.

Wat zijn dus jouw energiebronnen? Is het het geld? Of de afleiding? Misschien heb je een heel andere energiebron? Laat het gerust weten in een reactie, ik ben benieuwd.

Zorg dat je het belangrijkste als eerst doet.

Soms is het belangrijkste het saaiste wat je moet doen, toch is het van belang dat je altijd het belangrijkste eerst doet. Wanneer je dit niet doet en het door omstandigheden laat liggen, creeër je meer en meer werk en het overzicht van wat belangrijk is word steeds minder. Uiteindelijk kun je dan vastlopen of moeten haasten, hierdoor doe je het belangrijke werk minder secuur. Dat levert op lange termijn vaak problemen op die vervolgens opgelost moeten worden en tijd kost.

Zorg voor een buffer tijd tussen werkzaamheden

Niets is zo vervelend als een deadline niet halen, niet omdat het niet gehaald is maar juist door de werkzaamheden die plotseling opstapelen. Daarom is het belangrijk dat je ook een buffer tijd plaatst bij werkzaamheden. Mijn buffertijd is altijd 10% van de tijd dat ik nodig heb om een doel te bereiken, dat zorgt er altijd voor dat ik ook tijd heb voor onverwachte dingen.

Misschien klinkt het als afstemmingsverlies en dat is deels ook het geval wanneer je altijd je deadlines ruim optijd haalt. Maar wij moeten niet vergeten wat we ook mens zijn en ook ruimte nodig hebben om te kunnen relaxen. Daarom vind ik de 10% altijd vrij reeël om te gebruiken als relax tijd. Je bent immers productiever wanneer je fit bent, veel taken achter elkaar doen helpt niet mee aan je fitheid. Dus neem ook even de tijd en rust, de tijd gaat voorbij, dat klopt! Maar je bent wel weer productiever voor je volgende taak.

Doe iets wanneer je moet wachten

Een mens wacht gemiddeld 15.000 uur in zijn leven, dit betekent eigenlijk dat je 15.000 uur in totaal niet productief bezig bent en eigenlijk je tijd aan het verdoen bent. Dit ook nog eens op een saaie manier, daarom is het verstandig om de wachttijden zoveel mogelijk te benutten. Dit kan zijn met werkzaamheden die je op afstand kunt uitvoeren, maar het kan ook zijn dat je deze tijd van wachten gebruikt om je ideeën nog eens goed te evalueren. Je kunt ook een goed boek of artikel lezen dat je helpt kennis te vergaren over onderwerpen die je kunnen helpen.

Veel van mijn wachttijd gebruik ik om een begin te schrijven voor mijn artikelen op tweedehandsgeld.com, daarnaast gebruik ik het erg veel om berekeningen te maken omtrent de verkoop van mijn schoenen. En op het werk gebruik ik mijn pauzes vaak om contact op te nemen met klanten / e-mails te beantwoorden en geldzaken te regelen. Of om gewoon mijn werkzaamheden van het werk voor te bereiden, zodat ik niet langer hoef te blijven waardoor ik meer tijd thuis heb om te werken aan mijn eigen business.

Als ik mijn pauze uitreken, heb ik dus 5 uur per week de tijd om extra productief bezig te zijn. Nu moet ik wel toegeven dat als je een kantoorbaan hebt, het verstandiger is om gewoon de rust te nemen die je krijgt in de pauzes. Maar wanneer je net zoals ik alleen de pauzes nodig hebt om lichamelijk te herstellen, kan dat prima.

Waar gaat time management nu om?

Er zijn verschillende meningen over time-management, mijn interpretatie is dat het je helpt om meer rust te creeëren en productiever te zijn in wat je doet. Maar ook dat je bewust wordt van wat je doet en bewust word van tijd dat je nodig hebt om te rusten. Het is natuurlijk nooit de bedoeling dat je werkzaamheden vóór je eigen gezondheid gaat. Time management zorgt er dus voor dat je een combinatie vind van productief zijn en keuzes maken die je gezondheid ten goede komt.

Wat zijn de nadelen van time-management?

Zeker wanneer je een planning ruim van te voren maakt zijn er een aantal nadelen van time-management. Denk hierbij aan je sociale contacten, het wordt een stuk moeilijker om spontaan met iemand af te spreken. Je wilt natuurlijk, voornamelijk door je discipline je planning volledig volgen. Wanneer vrienden plotseling besluiten iets te gaan doen, moet je de overweging maken tussen sociale contacten en je werkzaamheden. Persoonlijk vind ik dat een van de moeilijkste dingen, mijn planning is belangrijk, mijn vrienden zijn belangrijk. Dus wat als ik mijn planning in de steek laat? Dan wordt het de volgende keer makkelijker om het nog eens te doen en de keer daarop weer. Het is daarom verstandig om op bepaalde momenten af te spreken met je vrienden/kennissen en familie en proberen te spontaniteit zoveel mogelijk te dempen. Maar onthoudt wel dat er belangrijke dingen zijn in het leven, waaronder sociale contacten. Dus geef jezelf een regel waarmee je eens in de zoveel tijd mag ‘cheaten’ en houdt je daar ook aan.

Voor mij is mijn vriendin bijvoorbeeld prioriteit nummer 1 als het gaat om mijn planningen, wanneer zij spontaan iets wilt gaan doen of mij wil zien dan zal ik hiervoor vaker mijn planning aan de kant leggen dan dat ik dat normaal zou doen. Het komt dus neer op goede grenzen stellen voor jezelf en kijken wat belangrijker is.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s