Geld verdienen met dropshipping

Wat is dropshipping en hoe kan ik geld verdienen met dropshipping? Dat is een vraag die mij een aantal keren gesteld is nadat men op de hoogte was van mijn nieuwe manier van handelen. Dropshipping zelf is geen nieuw concept, het wordt al een behoorlijke tijd gedaan door een aantal bedrijven. De laatste jaren wordt er wel de vraag gesteld;  “Is het eigenlijk wel rendabel?”

Wat is dropshipping?

Dropshipping is andermans producten verkopen in je eigen handelskanalen of soms ook op je eigen webshop. Je krijgt foto’s en informatie doorgestuurd van je leverancier en met deze informatie probeer je het product te verkopen.
Vervolgens geef je de informatie door aan de leverancier en de leverancier zorgt ervoor dat het product bij de klant terecht komt en dat allemaal zonder dat jij er verder nog omkijken naar hebt!

Is dropshipping winstgevend?

Dat ligt natuurlijk puur aan de manier waarop je het uitvoert. De originele manier van dropshipping is naar mijn mening niet erg winstgevend. Je krijgt een commissie per verkocht product, dit kan varieren van een klein percentage tot een vrij groot percentage in comissies. Maar juist omdat je de producten van een ander verkoopt, wilt de ander ook zijn of haar marges binnenhalen, dit gaat ten koste van jou winst. Met tweedehandse artikelen werkt dit net even wat anders, zeker wanneer je een goedkope leverancier vind.

Wanneer ik kijk naar mijn eigen leveranciers heb ik de afspraak gemaakt dat ik niet wil handelen in comissies per verkocht product, maar juist het volledige bedrag betaal dat klanten ook betalen. En de winst wat er tussen zit puur voor mij is; het voordeel hiervan is dat de leverancier zelf zijn volledige winst houdt en ik de winst behaal dat ik wil halen, zonder de nadelen van bijvoorbeeld voorraad of het werk van versturen van producten.
Het nadeel hiervan is wel dat je heel goed moet zoeken voordat je een bedrijf vind die op deze manier wilt handelen.

Hoe begin je met dropshipping?

De beginfase is misschien wel het allerbelangrijste met dropshipping. Wanneer je geen of slechte afspraken maakt met je leverancier kan er van alles gebeuren, zo kun je bijvoorbeeld plotseling een retour ontvangen en verwacht je dat de leverancier dit vergoed. De leverancier verwacht misschien wel dat jij dit op je neemt. Dit kan zowel de relatie beschadigen net als je winst plotseling te laten dalen.

Wat zijn goede afspraken?

  1. De retour wordt vergoed door je leverancier; dit is wel een erg moeilijk punt omdat retour vaak de grootste kostenpost is voor winkeliers. Wanneer je dit bereikt is het uiteraard een super goede deal maar verwacht het niet.
    Let op: Bij het verkopen van tweedehandse artikelen op Marktplaats ben je niet verplicht om een retour te handhaven. Wanneer je aan dropshipping doet en in feite producten laat versturen door een bedrijf, hebben klanten wel recht op 14 dagen retour. Dit hoef je overigens niet te vermelden, maar retour weigeren mag niet.

2. Het pakketje onherkenbaar laten versturen; sommige leveranciers maken gebruik van dropshipping omdat het een goedkope en winstgevende manier is voor gratis promotie van hun eigen producten en/of webshop. Wij willen natuurlijk niet dat wij gebruikt worden als marketing truc. Het is moeilijk om een leverancier te overtuigen het pakketje anoniem te versturen. Dit is mij helaas nog nooit gelukt, gelukkig handel ik vaak met mensen die maar eenmaal bij mij kopen. Dus neem ik het voor lief.

3. Jouw inkoopprijs is tevens erg belangrijk  bij de onderhandelingen. Je wilt immers niet de volledige inkoopprijs betalen wat een klant bij hun doet. Mij is het nog nooit gelukt om fikse korting te regelen, maar mijn leverancier hanteert al erg lage prijzen. Wanneer een leverancier de normale marktprijzen hanteert zul je toch echt moeten onderhandelen over een fikse korting.

TIP: Wanneer je meerdere leveranciers hebt, kun je dit altijd gebruiken in de prijs onderhandeling.  Noem nooit je huidige leveranciers op bij een nieuwe leverancier, maar je kunt wel voorbeelden van producten gebruiken om kracht achter je onderhandelings strategie te zetten.

4. Laat geen factuur meesturen met het pakketje. Je wilt immers niet dat je klanten de werkelijke prijs van het product te weten komen. Dit kan voor beidde partijen vervelend uitpakken. Laat de factuur dus naar jezelf sturen, bedrijven zijn niet verplicht om een factuur mee te sturen. Daarnaast wil je ook niet dat jouw leverancier weet hoeveel winst jij maakt op een product, dit kan ervoor zorgen dat de prijzen omhoog gaan en jij uiteindelijk uit de business moet stappen en zij doorgaan met veel meer winst.

Welke voordelen heb je met dropshipping?

Natuurlijk vraag je je af wat de volledige voordelen zijn; daarom heb ik een berekening gemaakt om te kijken of het nu echt meer rendabel is dan traditionele handel, ik zal hieronder omschrijven wat ik precies doe bij het hele proces traditioneel van handelen.

  1. Het zoeken naar en het aanbieden van een product
    Gemiddeld ben ik 22 minuten kwijt per paar dat ik inkoop en aanbiedt, hieronder valt het zoeken van koopjes op Marktplaats en andere websites; het maken van fotos, het onderhandelen en oversturen van geld naar de verkoper en het omschrijven van het product. Wanneer ik dan de tijd deel door het minimumloon dan kom ik op ongeveer €4,- dat ik investeer in het zoeken en aanbieden van een product.

2. Het betalen van verzendkosten
Vaak koop ik minimaal 5 paar schoenen in bij 1 koop, hoewel dit niet altijd voorkomt zal ik de verzendkosten berekenen per paar schoenen. Dat komt ongeveer neer op een gemiddelde van €2,- euro verzendkosten per paar dat ik kwijt ben. Uitzonderlijk koop ik een enkel paar in, dat komt dan al meteen op €7,- verzendkosten.
De totale kosten voor één paar schoenen komt al snel neer op €6,-

3. Het probleem van een voorraad
Naast dat het gemiddeld €6,- per paar kost en 22 minuten tijd heb je ook te maken met een voorraad. Het is erg vervelend om honderden schoenen te moeten opslaan in je huis (de goedkoopste manier) en het vinden van een product is dan ook altijd erg ingewikkeld. Met dropshipping heb je dit probleem niet meer; je hebt namelijk geen voorraad! Hierdoor kun je veel sneller meer producten aanbieden.

4. Niet verkopen is geen probleem
Omdat je geen voorraad hebt en haast geen tijd steekt in het vinden van producten is het geen probleem wanneer je het niet verkoopt. In tegenstelling tot verkopen met een voorraad kan ik nu een twee weken regel hanteren. Dit betekent dat wanneer het product niet verkocht is ik het product kan verwijderen van de webshop / marktplaats of andere plek zonder dat ik blijf zitten met de schoenen.

5. Je kunt lagere prijzen hanteren en sneller verkopen
Een ander voordeel van een goede dropshipping leverancier hebben is dat je de prijs erg voordelig kan maken voor de klant. Wanneer je een product inkoopt moet je rekening houden met dubbele verzendkosten (naar jouw toe en vanaf jouw naar de klant) dit is al snel 13,90 euro per schoen! juist omdat je de 6,95 verzendkosten naar jezelf niet hoeft te betalen hoef je dit niet persé boven op je winst. Dit kun je natuurlijk altijd wel doen, maar waarom zou je? Je verkoopt producten veel sneller zonder de 6,95 er boven op! Daarbij, het zijn niet jouw goederen dus je elke euro winst is ook daadwerkelijk winst.Ook hebben bedrijven vaak een ander contract met verzend bedrijven dan een handelaar heeft, hierdoor kun je je verzendkosten prijs ook veel minder maken. In plaats van dat een klant 6,95 betaald, betalen ze nu nog maar 4,95! De totale prijs is dus €9,- minder per paar. Maar, wanneer je ook nog eens de tijd berekend in onkosten, kom je op een totaal van gemiddeld €11,- korting per paar. Soms steek ik dit in mijn zak, soms geef ik dit aan de klant voor een snellere verkoop.

6. De verkoop, omzet en marge stijgt.
Hoewel dropshipping de ideale manier lijkt van onze handel is het nog steeds erg belangrijk dat je de traditionele manier van handelen behoudt. Het is erg vervelend als een dropship bedrijf besluit te stoppen met dropshipping of zelf faiet gaat, dat je zonder goederen zit. Daarnaast is het dubbele winst als je op andere manieren schoenen blijft inkopen, schoenen die je leverancier misschien niet heeft.

7. Je hebt geen personeelskosten wanneer je groter wordt
Juist omdat je makkelijk producten kunt aanbieden, heb je al snel tientallen producten te koop staan binnen een uurtje tijd. De afhandeling is ook erg makkelijk, je laat de klant het geld naar je toe sturen en vervolgens plaats je de bestelling bij je leverancier. Hier heb je geen personeel voor nodig!  Mocht je uiteindelijk toch personeel nodig hebben omdat je orders dusdanig veel worden kun je ervan uitgaan dat je genoeg winst maakt om dit ruimschoots te betalen.

Dus is dropping iets voor jouw?

Lijkt het je iets? probeer het gewoon uit en neem er even de tijd voor. Je zult versteld staan hoeveel winst je uiteindelijk maakt, met weinig, heel weinig moeite.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s