Ik heb een probleem met schuldeisers. Wat nu?

Het is zeer vervelend wanneer je een probleem hebt met schuldeisers of instanties die geld van je willen. Door een stomme fout heb ik dit zelf ook meegemaakt, doordat ik vergeten was door te geven aan de zorgverzekeraar dat mijn geld op een andere rekening werd gestort kon mijn automatische incasso niet worden afgeboekt. Daarnaast gebeurde het ook dat ik vaak in het rood stond met mijn financiën samen met mijn toenmalige vriendin. Uiteindelijk gingen wij uit elkaar en was samenwonen geen optie meer. Zonder dat ik geld had, moest ik plotseling een achterstand van 6 maanden terugbetalen.

Hoe heb ik dit opgelost?

Stap 1. Bereken de achterstand die je hebt, stel je hebt €1000 euro betalingsachterstand.
Stap 2. Verklein het bedrag, (vanuitgaande dat je niet kunt betalen) aan de hand van hoeveel maanden je nodig hebt het terug te betalen. Stel je kunt €100,- per maand missen voor het komende jaar (exclusief de aankomende kosten van de maandelijkse betaling)  dan kan de regeling zijn dat je €100,- afbetaald per maand.

Stap 3. Onmiddellijk contact opnemen.
Onmiddellijk heb ik contact opgenomen met mijn zorgverzekering, hier heb ik de situatie uitgelegd en tevens uitgelegd dat ik aanmaningen nooit heb ontvangen. Ondanks dat dit waar is, geloofde de zorgverzekering het verhaal van de aanmaningen natuurlijk niet. Maar dat was op dat moment niet relevant. Waar je voor moet uitkijken is dat je geen welles nietes spelletje krijgt met de schuldeisers want de schuldeiser staat sterker in haar recht dan jij, jij moet immers gewoon betalen naar de afspraken die zijn gemaakt.

Stap 4. Geef aan dat het onmogelijk is voor je om de bijkomende kosten bovenop wat je oorspronkelijk schuldig bent te betalen en vraag of ze dit kunnen kwijtschelden. Geef ook aan dat je heel graag wilt betalen en dat het een stuk makkelijker en sneller gaat wanneer je kwijtschelding krijgt voor overige kosten.

Stap 5. Probeer geld te regelen van mensen die je kunnen bijschieten. Leg gerust uit wat de situatie is en waarom je het geld nodig hebt. Bespreek ook met ze af wanneer je het geld terugbetaald. Één van mijn onderhandelingsmogelijkheden kwam doordat ik €200,- had geleend van een bekende. Ik formuleerde het naar de zorgverzekering als “Wanneer wij een goede afspraak kunnen maken, wilt een kennis van mij al meteen €200,- terugbetalen voor mij.”

Veel mensen met betalingsachterstanden worden boos op de schuldeisers. Dat is logisch omdat het erg moeilijk is om elke maand met grote onzekerheid te leven. Alleen vergeten ze vaak dat schuldeisers geen slechte mensen of bedrijven zijn die kicken op het uitkleden van mensen zodat zij meer aan je verdienen. Schuldeisers willen alleen maar zorgen dat zij het geld hebben voor de service die zij hebben verricht. Waarom is dit belangrijk om te weten? Wanneer je alleen met boosheid reageert en door de negatieve gedachtes niet meer helder kunt nadenken; wordt het vaak onmogelijk om een passende oplossing te vinden voor je situatie. Werk samen met de schuldeisers en zit er zoveel mogelijk bovenop; bij elk bericht dat je krijgt, bij elke aanmaning dat je krijgt, neem contact op! En zorg dat je het positief brengt, zorg dat je ze mee krijgt en niet tegen krijgt!

Neem altijd de verantwoordelijkheid; vaak zijn je eigen keuzes de reden van je schulden. (natuurlijk uitzonderlijk niet altijd)

Iemand die ik ken heeft schulden; kan ik helpen?

Naar mijn mening is het ’t waard om je vrienden, kennissen en familieleden te helpen. Zorg dat je altijd eerst zorgt dat je verstand hebt van je eigen financiële situatie en houdt altijd als voorwaarden dat je ook de financiële situatie kunt inzien van de schuld hebbende. Voordat je gaat beginnen aan het betalen van zijn of haar schulden en /of betalingsachterstand dan is het belangrijk om te berekenen of zij jouw wel kunnen terugbetalen! Zoek samen uit waar het fout is gegaan. Misschien hebben ze wel teveel abonnementen? Misschien geven ze nog steeds geld uit aan onzinnige spullen. Praat erover en geef jouw visie, help ze mee met hun de financiële situatie.

Regelmatig help ik mensen met hun schulden af te lossen, maar zelf zorg ik er ook altijd voor dat ikzelf de situatie in de hand heb. Dit betekent dat ik de gehele situatie met de schuldeiser op mij neem; ik neem contact op met het bedrijf en leg de situatie uit. Daarnaast leg ik uit dat ik uit mijn eigen zak de schulden wil afbetalen en de schuld hebbende mij aflost. Daaraan stel ik vaak een aantal eisen voor de schuldeiser; denk hierbij aan renten die vervallen of extra bijgekomen kosten die vervallen. In ruil daarvan kunnen ze het geld per direct verwachten; of in delen.

Op die manier help je niet alleen de schuld hebbende, maar ook de schuldeisers. Voor hun is het namelijk een zaak die afgesloten wordt. De schuld hebbende heeft daarbij ook nog eens minder kosten om zich zorgen over te maken. Bespreek wel een betalingsregeling met de schuld hebbende af; bijvoorbeeld dat zij jou een bedrag betalen per maand.

Als voorbeeld; een kennis van mij had een schuld van ongeveer €300,- bij zij zorgverzekering, omdat het hem lukte de normale kosten te betalen deed de zorgverzekering niet heel moeilijk. Natuurlijk werd hij er wel telkens aan herinnerd dat hij nog een achterstand had en was het oorspronkelijke bedrag ongeveer €240. De zorgverzekering ging uiteindelijk akkoord dat ik de €240 euro betaalde met als afspraak dat hij vanaf dat moment altijd zijn rekeningen zou betalen. De kennis betaalde aan mij uiteindelijk €30,- euro per maand. Na 8 maanden had hij dus €60,- bespaard, geen zorgverzekering meer op zijn nek die geld eiste en meer vrijheid. Dit is een klein voorbeeld wat ook in het groot kan, alleen word het dan vaak een stuk moeilijker ook voor jezelf.

Betaal altijd zo snel mogelijk

Waar het dus eigenlijk op neer komt is ervoor zorgen dat je altijd zo snel mogelijk de rekeningen betaald. Moet je je televisie verkopen? Doe dat dan. Moet de auto uit de deur? Dan maar met de fiets naar het werk. Kun je een jaar minder eten? Dan is dat zo. Maar het slimste is alles eraan doen om de betalingsachterstand in te halen en zelfs vertrouwen geven in het bedrijf; door een regeling te treffen kan al voldoende zijn.

Het belangrijkste van alles is; leer van de situatie.

Advertenties

Een gedachte over “Ik heb een probleem met schuldeisers. Wat nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s