Spaar je geld nu en voel je later vrij.

Je kent het wel de bekende maandagochtend, met tegenzin ga je naar je werk. Je collega’s begroeten je met een goedemorgen, leuk, maar liever zit je thuis of doe je wat je werkelijk wilt doen. Zo kan ik zeggen dat ik best tevreden ben met mijn baan dat geluk heb ik; of is het eigenlijk wel geluk?

Zorg dat je werkt om te leven en niet leeft om te werken.

Veel mensen denken dat je een baan nodig hebt om rond te komen; in eerste instantie is dat ook zeker waar. In iedergeval de eerste jaren van je werkend leven, je moet immers een manier hebben om geld te verdienen. Een baan is vaak de makkelijkste en veiligste manier, daarnaast kun je misschien wel groeien in het bedrijf en ga je steeds meer verdienen. Het probleem is alleen dat men vaak leeft naar wat ze verdienen. Op die manier creëer je een spiraal wat moeilijk is om te doorbreken. Je hebt misschien wel een telefoonabonnement van tientallen euro’s per maand maar maakt niet uit toch? Je verdiend immers meer dan het modaal inkomen. Fout denk ik zelf en het idee erachter is vrij simpel. Hoe meer je uitgeeft hoe minder je overhoudt maar natuurlijk heb je bij het begin van de nieuwe maand weer voldoende geld en wie weet spaar jezelfs nog geld! Maar wat nu als je baan op het spel komt t staan door een reorganisatie? Of gaat de werkplek is failliet? Kun jij dan nog overleven?

Ja, dan kan ik nog overleven!

Het is natuurlijk erg mooi als je hier ja op kunt antwoorden; vraag je vervolgens af of je dan ook je standaard van leven kunt behouden, het merendeel van de mensen niet.

Nee, dan kan ik niet meer overleven.

Misschien moet je dan nu alvast beginnen met plannen te maken. Een van de slimste manieren is om te leven zonder dat je onnodige spullen koopt of onzinnige abonnement afsluit. Misschien is je zorgverzekering wel veel te hoog. Zelf betaal ik 87 euro per maand aan mijn zorgverzekering en ik ben aanvullend verzekerd daarnaast krijg ik bijna 83 euro zorgtoeslag van de overheid. Mijn kosten per jaar, 48 euro. Dat alleen al betekent dat ik 10 jaar lang mijn zorgverzekering kan betalen met 480 euro. Uiteraard inflatie en verhoging van de premies even niet meegerekend.

Dit pas ik ook toe op andere kosten; mijn telefoonrekening is €19,- per maand. Sommige zullen misschien denken “Zoveel!?” en sommige zullen zich afvragen hoe dat mogelijk is. Maar mijn telefoonabonnement is niet zomaar afgesloten omdat ik het graag wilde hebben. Mijn reden is dat ik altijd bereikbaar wil zijn voor klanten en internet wil hebben om zo snel mogelijk klanten via de mail te beantwoorden. De investering van €19,- per maand is dus eerder een investering in mijn onderneming en natuurlijk heb ik het geluk dat ik er ook privé veel aan heb. Prima; het is immers niet de bedoeling om je comfort weg te halen. Maar is een abonnement van €60,- per maand meer comfort?  Ik vind van niet, je kunt nog steeds hetzelfde en wanneer je uren per dag op je telefoon zit te internetten lijkt mij dat je dit ook doet waar wifi aanwezig is.

Dan kijk ik ook eens naar mijn autoverzekering; vanwege mijn peugeot 206cc zit ik iets hoger dan normaal; simpelweg omdat een cabrio vaak duurder is om te verzekeren. Waarom een cabrio dan als dit duurder is? Dat heeft simpelweg te maken met wat ik versta onder comfort en dat wil ik niet kwijt. Dan nogsteeds zit ik op een €39,- euro per maand waarvan ik bij schadevrij rijden ook nog eens €35 euro per jaar terug krijg. Dat is dus een bedrag van €433 per jaar.

Mijn wegenbelasting is daarentegen €40,- en helaas heb ik daar niet veel onderhandelingsmogelijkheden. (€480 p/j)

Verder heb ik geen vaste lasten meer als het gaat om keuzes die je kunt maken. Uiteraard kun je kleiner gaan wonen of besparen op je boodschappen; maar dat is niet wat je persé wilt doen. Uiteindelijk natuurlijk een optie, maar dat is nu irrelevant. Maar een magazine? Spotify? Netflix?  of andere extra abonnementen staat toch echt niet in mijn lijstje van slim geld sparen.

Simpel gezegd kan ik mijn €1141,- per jaar dus makkelijk betalen en wanneer dit moeilijk wordt kan ik er altijd voor kiezen om mijn auto uit de deur te doen, dan zijn mijn kosten nog maar €276 per jaar. Op die manier is een huur van €700 euro exclusief huurtoeslag te betalen en is gas water stroom ook geen enkel probleem. Natuurlijk kun je altijd gaan besparen op je gas, water, stroom en als je wilt kun je kleiner wonen.

Maar wat is nu het doel?

Het doel is om genoeg financiële zekerheid te creëren zonder dat je daarbij je baan of de overheid nodig hebt. Maak voor jezelf een rekensom; wat zijn je inkomsten nu en wat zijn je uitgavens? Wanneer je weet hoeveel je per maand uitgeeft kun je gaan uitrekenen hoeveel je moet sparen om te kunnen overleven zonder baan of hulp van buitenaf. We ronden het bedrag even af naar een makkelijk bedrag; stel je bent zo’n €1.000 euro per maand kwijt. Dit betekent dat je ‘maar’ €1000,- euro nodig hebt om 1 maand te kunnen overleven. Lukt het je vervolgens om €12.000 te sparen? Dat betekent één jaar kunnen overleven zonder werk.

Maar dit gaat mij nooit lukken!

Het is natuurlijk de bedoeling dat je alles stap voor stap aanpakt. Niemand kan ineens van een hoog standaard van leven naar een laag standaard gaan. Je auto uit de deur doen is misschien moeilijk of niet eens een optie. Je zorgverzekering omlaag doen is misschien onmogelijk doordat je veel lichamelijke klachten hebt en je telefoon abonnement opzeggen is misschien, misschien wel een optie? Het is immers een luxe, niet?
Je televisie abonnement opzeggen; wacht is dat ook niet een optie? Het is misschien niet altijd even fijn, maar laten we eerlijk zijn. Hoeveel positieve invloed heeft een televisie nu eigenlijk? Hoeveel positieve invloeden heeft een smartphone eigenlijk? Wanneer wij kijken naar het financieel plaatje en vrijheid creëren denk ik dat het voornamelijk nadelen heeft.

Wanneer je kijkt naar de gemiddelde ‘alles-in-een’ pakket zit je al snel op een €50,- kosten per maand. Dat is €600 per jaar! voor iemand die het minimumloon verdiend (€ 1.537,20) is dat al bijna twee werken fulltime werken. Nu lijkt twee weken van de 50 +/- weken werken niet heel veel totdat wij alle kosten van alle abonnementen gaan berekenen. Stel dan eens de vraag; hoeveel weken per jaar werk jij voor je extra dingetjes? Hoeveel maanden extra vrijheid kun jij al maken zodra je hiermee stopt?

Het begint dus bij de vaste lasten; deze moeten zoveel en zo snel mogelijk omlaag.

Maar ik heb heel veel schulden, wat nu?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk je schulden zo snel mogelijk aflossen, hier heb ik het niet over de hypotheek kosten maar puur over de extra schulden “In het rood staan” wanneer je de bovenstaande besparingen uitvoert kun je dit geld in je schulden steken. Dit betekent dat de rente die je betaalt snel omlaag gaan en je hiermee dus investeert in je toekomst. Het beste is zelfs wanneer je iemand kan vinden die je wilt helpen je schulden af te betalen. Je rijke familie of kennis terugbetalen is immers een stuk voordeliger!

Mocht dit nu niet lukken; dan heb je altijd nog een extra optie. Dat is spullen verkopen die je hebt, maar niet meer gebruikt. Dit geld kun je of herinvesteren in het kopen van spullen voor de verkoop; of gebruiken om je schulden af te lossen. Dat is een keuze die jezelf moet maken, zelf denk ik dat het ook een optie is om de helft van je winst te herinvesteren en de helft gebruiken om je schulden af te lossen.

Maar de insteek van je blog is geldverdienen met tweedehandse spullen verkopen?

Deels klopt het dat mijn blog voornamelijk gericht is op het inkopen en verkopen van producten. Maar naast dat het belangrijk is om te weten hoe je geld kunt verdienen naast je baan is het ook belangrijk dat je financiën op orde zijn; stel dat je 40 uur per week werkt op een minimumloon van 1.500 euro, maar je houdt geen geld over doordat je leeft naar wat je verdiend. Hoelang ga je het dan volhouden om niet je geld van de onderneming te stoppen in andere abonnementen of ‘nutteloze’ spulletjes? Zolang je jezelf niet traint om geld over te houden op het einde van de maand zal het een stuk moeilijker worden om je ondernemingsgeld apart te houden.

Mijn insteek van mijn onderneming is bijvoorbeeld niet stoppen met werken; wel is het doel om vroeger met pensioen te gaan en vrijer te leven. Stopt mijn werk morgen? Dan is het dikke vette pech, maar overleven zal ik wel. Dat geeft een vrijer gevoel even losstaand van het feit dat ik liever nooit weg wil waar ik nu werk. Maar ook dat speelt een rol; ik wil niet bij mijn werk weg. Niet omdat ik op dit moment het geld nodig heb, maar omdat ik het werk graag doe. Waarom doe ik het werk dan zo graag? Omdat ik mij vrij voel in mijn financiën. Theoretisch gezien zou ik bijvoorbeeld een paar maanden vrij kunnen nemen. Maar uiteindelijk zul je merken dat je dat ook niet doet, je vindt het werk immers leuk.

Stel je zit nu in de situatie waarbij je het werk dat je doet helemaal niet leuk vindt wat dan? Dan is een nieuwe baan zoeken niet altijd zomaar een optie; wel blijft het een optie om te leven met minder, te sparen voor later en wanneer je meer geld hebt kun je het risico gaan nemen om een andere baan te zoeken. Dan is een vast contract opgeven nog niet eens zo’n groot probleem. Uiteindelijk zul je merken dat je je vrijer voelt en dat je ‘klote’ baan misschien toch niet zo heel klote is. Om dat te beoordelen is immers aan jouw.

Ik heb een probleem met schuldeisers. Wat nu?

Advertenties

Een gedachte over “Spaar je geld nu en voel je later vrij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s