Inkopen bij bekende, doen of niet?

Wanneer mensen erachter komen dat je handelt in spullen komen ze vanzelf naar je toe met spullen die ze kwijt willen. De vraag is alleen of het dan slim is om inkopen te doen bij vrienden kennissen en familie. Zelf heb ik een redelijke geschiedenis van inkopen doen bij bekende. Meestal werd mijn gevoel onbedoeld beïnvloed en zorgde ervoor dat ik spullen veel te duur ingekocht. Je wilt immers niet je vrienden afzetten?

Mijn advies is daarom om geen inkopen of verkopen te maken met bekende.

Het is mij voorgekomen dat iemand haar schoenen wilde verkopen; ze was best trots op de schoenen maar had snel geld nodig. Natuurlijk wilde ik haar graag helpen en bracht vervolgens een bod uit. Dit zorgde ervoor dat zij het idee had dat de schoenen waar ze trots op was veel minder waard waren dan ze in eerste instantie dacht, wat zorgde voor een ongemakkelijke onderhandeling voor beide partijen. Uiteindelijk kwamen wij tot de oplossing dat ik ze zou verkopen en zij 75% kreeg en ik 25%. Achteraf gezien was dat het totaal niet waard, alle moeite tegenover 25%.

Dat is een van de vele voorbeelden waarom handelen met vrienden nooit een goed idee is; een ander voorbeeld is iemand die schoenen aan mij verkocht voor een vrij lage prijs en ze vervolgens voor een vrij hoge prijs tegenkwam op mijn Marktplaats profiel. Je kunt zeggen, verkocht is verkocht. Maar met vrienden werkt dit vaak toch anders; het kan frictie veroorzaken omdat ze het idee hebben dat je geld over hun rug verdiend. Dit is natuurlijk nooit onze bedoeling; wij willen immers geld verdienen en wij moeten belastingen afdragen, mensen die niet onderhandelen zullen dit zo niet ervaren.

Waarom niet verkopen?

Dit is een regel dat ik met enige regelmaat toch breek, simpelweg omdat ik het kan veroorloven. Maar wanneer je net begint is het erg verleidelijk om alles te verkopen dat je kunt verkopen, ongeacht aan wie je het verkoopt. Maar voordat je het weet geef je de schoenen voor een te lage prijs weg ‘een vriendenprijs’. Vriendenprijzen hebben mijn marges dan ook behoorlijk benadeeld. Oké, laten wij eerlijk zijn. Het gaat niet om de percentages van marge, het gaat om de uiteindelijke winst. Maar ondanks dat is het gewoon zonde en gevaarlijk. Als je geen retour hanteert en vrienden zijn ontevreden over de producten, wat doe je dan? Voordat je het weet maak je verlies of ontevreden vrienden. Verlies is prima, maar ontevreden vrienden wilt natuurlijk niemand.

Hoe kun je dan wel met vrienden afspraken maken?

Mocht je toch spullen van vrienden willen verkopen, spreek dan een percentage af die beide krijgen. Zo hanteer ik voor vrienden altijd een 50/50 deal; waarin ik hun producten verkoop voor een prijs die wij samen hebben bepaald en delen wij de opbrengst. Voor onbekende hanteer ik vaak een 40/60 deal waarin ik 60% van de winst houdt. Willen mensen dit liever niet? Dan is het simpel gezegt “No deal”

Maar leg ook uit waarom je de 50/50% wilt hanteren en waarom je de prijs wilt afspreken met ze. Het is namelijk voor mensen die niet in handel zitten onbegrijpelijk waarom jij 50% moet verdienen en zij daardoor veel minder winst maken. Het verschil is het werk dat jij hebt bij het verkopen en daar wil je natuurlijk wel wat voor terug.

Dus wel of niet?

Opkopen zal ik niet zo snel doen van vrienden of bekende. Maar de 50/50 deal wel, kijk gerust eens naar wat mensen in jouw omgeving willen en zorg voor goede afspraken. Desnoods op papier om de vriendschap te waarborgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s