Welke doelen kun je stellen

Voordat je begint aan een onderneming is het vaak een goed plan om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je nu eigenlijk wilt bereiken. Dit kan variërend zijn van hoeveel marges en omzet je wilt hebben tot hoe snel je met pensioen wilt gaan. Daarnaast zijn er nog veel meer redenen waarom je aan een onderneming kunt beginnen, ikzelf wil graag zelfstandig worden en uiteindelijk genoeg verdienen om al vroeg te beginnen met pensioen. Daarnaast wil ik geld kunnen investeren in andere mensen, zodat zij ook kunnen groeien en uiteindelijk financieel onafhankelijk kunnen worden.

Hoe stel je een realistisch doel.

Doelen kun je op verschillende termijnen bedenken, ikzelf maak altijd gebruik van maandelijkse doelen, jaar doelen en zelfs vijf tot tien jaren plannen. De bedoeling is om telkens een doel te behalen waar je trots op kunt zijn, op kunt doorbouwen maar vooral waar je naar toe kunt werken. Het liefst zou ik tien miljoen euro per jaar verdienen alleen de vraag is of het realistisch is?

Het doel waar ik mee begon was  €100 euro per maand te verdienen; dit was natuurlijk niet mijn uiteindelijke doel. Ik wilde immers veel meer verdienen dan dat. Maar op het moment dat ik de eerste €100,- euro verdiende was toch echt een doel bereikt. Ook een doel om trots op te zijn.

Uiteindelijk werd het €200 euro – €300 euro en meer

Ik wil ..x.. euro per maand verdienen.

Wanneer je denkt aan een onderneming is het logisch om een financiële doelstelling te maken, sterker nog dat is echt aangeraden. Alleen is vaak het probleem dat starters alleen kijken naar het financiële plaatje en dat is natuurlijk logisch, je wilt immers geld verdienen met je onderneming. Wat veel mensen vergeten is de weg naar de winst toe dat belangrijk is. Je zelfontwikkeling speelt een grote rol. Dus maak een realistisch doel wat je wilt verdienen de eerste maanden (per maand) en kijk dan verder niet teveel om naar dit doel en zorg voor een persoonlijke doel.

Zelfontwikkeling als doel.

Mocht het ooit zijn dat je onderneming toch niet gaat zoals je had gewild; dan heb je altijd een terugkijk naar wat je hebt geleerd. Daarom is het belangrijk om zelfontwikkeling als belangrijk doel te stellen. Je kunt denken aan het uitzoeken hoe belastingen werken. Je kunt denken aan doorzettingsvermogen, vroeg op staan, time management. Welk doel je kiest, het zal je uiteindelijk helpen op je weg naar nieuwe ondernemingen of misschien naar je eerste onderneming als een succes.

Mijn zelfontwikkeling doel is voornamelijk het op orde stellen van mijn zaken. Ik ben gigantisch slecht als het gaat om een administratie bij te houden, mijn doel? Zorgen dat mijn administratie ten alle tijden goed word bijgewerkt. Het voordeel hiervan is dat ik ook leer hoe ik dit kan toepassen op mijn werk of misschien toekomstige baan of promotie.

Anderen helpen als doel.

Je kunt misschien wel je onderneming opzetten om voor jezelf financiële middelen te creëren om verder te komen in je eigen leven, daar is helemaal niets mis mee. Alleen is het wel vaak dat de meeste mensen toch ergens de drang hebben om een ander te helpen. Denk aan de heldendaden die mensen soms kunnen doen in gevaarlijke situaties. Dit kun je ook terug linken aan je eigen onderneming. Hoe ga jij mensen helpen door middel van je onderneming? Mijn doel is om mensen die het moeilijk hebben, toch te kunnen voorzien van goedkope, kwalitatief goede kleding. Natuurlijk mag ik hier zelf ook aan verdienen, maar diep van binnen weet ik dat ik nog veel hogere marges kan behalen, alleen is dat niet het belangrijkste.

Daarnaast groei jezelf als persoon gigantisch wanneer je een ander helpt. Je kunt zo bijvoorbeeld iemand helpen om een lening af te betalen of door mensen in de bijstand bij te staan met een wekelijkse maaltijd die je bij ze laat bezorgen. Je zult hierdoor ook je netwerk uitbreiden, want natuurlijk is het ook belangrijk dat je soms wat terug krijgt voor wat je voor een ander doet.. (niet altijd uiteraard!)

Komen deze mensen uiteindelijk uit de bijstand? Misschien gaan ze dan wel actief schoenen bij je kopen of andere spullen. Misschien raden ze je webshop bij een ander aan? Of hebben ze gewoon een goed woordje voor je waardoor je goed in de community ligt. Wat je er ook voor terugkrijgt, het zal alleen maar positief zijn. En krijg je niets terug? Dan heb je nog steeds geholpen en daar kun je trots op zijn.

Mijn doel is om 10% van mijn totale winst in mijn gehele business (of het nu €100 euro is, of 1 miljoen) uit te geven aan andere mensen, dit kan ik doen door bij veel geld mooie spullen te kopen of mensen op een vakantie te sturen. Misschien in het klein zelfs mensen in de bijstand helpen aan kinderkleding te komen voor niets, of speelgoed.

Doelen bijstellen

Misschien ben je al verder in je onderneming en is het gelukt om je doelen allemaal te behalen. Een doel word dan al snel wat minder interessant om naar toe te werken, dit kun je veranderen door je jaar doelen te gaan aanpassen. In plaats van dat je nu  €1.000 euro per maand wilt verdienen in 2018, kun je dit veranderen naar €1.500 euro per maand of misschien zelfs een groter bedrag.

Kortom; het belangrijkste van een onderneming starten is voordat je eraan begint, je duidelijk hebt (op papier!) wat je precies wilt bereiken voor jezelf, voor de maatschappij en voor je zelfontwikkeling. Een onderneming, falend of succesvol hebben beide een positief effect op je leven want uiteindelijk leer je ervan. En ik zeg altijd liever “Ik heb tien mensen geholpen en mijn onderneming is failliet ” dan dat ik zeg “Ik ben failliet en niemand heeft er wat aan gehad”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s